Vakantiestress, dat wil je toch niet?

Door 20/07/2018Blog berichten
Vakantie, je hebt er het hele jaar naar uitgekeken en op verheugd. Je weet ook precies hoe het zal gaan, want je hebt je grondig voorbereid. Heb je alle bezienswaardigheden gegoogeld en een checklist van wat je allemaal wilt meenemen? Gaan de kinderen mee, die van jezelf, die van je partner of allebei? Of ben je meer van de bonnefooi? Je weet ongeveer waar je naartoe wilt en je ziet het verder wel? …vakantiestress.

Laatst was ik met mijn moeder en zusjes in Duitsland, ons jaarlijkse weekendje-weg samen, sinds de 75ste verjaardag van mijn moeder. Veel gewandeld, lekker gegeten en vooral genoten! Wij verheugen ons alweer op volgend jaar! Maar vakantie gaat niet voor iedereen vlekkeloos.

Ik sprak ooit een CEO, die zaken deed met Europa, Amerika en Azië. Zijn assistente herinnerde hem aan de verjaardag van de kinderen en zijn trouwdag. Altijd druk, heel vaak in vergadering. Zelfs in de vakantie zat hij de hele dag in de caravan te werken, terwijl zijn gezin uitstapjes maakte, ging barbecueën en leuke dingen deed. Hij had het zó druk, dat hij op een avond thuiskwam en de sleutel niet meer in het slot paste… Hij was vergeten dat hij verhuisd was, naar een ander huis, in een andere stad. Dat hij inmiddels van zijn vrouw gescheiden is, laat zich raden.

*Tip* Maak tijd voor de mensen om je heen, die belangrijk voor je zijn.

Een andere vader ging met zijn puberdochters cultuur snuiven in een mooie hoofdstad. Zijn dochters woonden bij de moeder en hij wilde ze, ondanks zijn beperkt budget, een onvergetelijke vakantie bezorgen. Het werden vijf moeilijke dagen, omdat de dames hangerig, opstandig en verveeld waren. Totdat hij een van hen de stadsplattegrond overhandigde en hen de route liet bepalen. Zijn dochters stippelden elke dag het programma uit en hij volgde hen, want hij vond de saamhorigheid en harmonie belangrijker dan de bezienswaardigheden.

*Tip* Betrek de kinderen in de vakantie, overleg (van tevoren) wat jullie willen doen.

Een moeder ging met haar kinderen en haar nieuwe vriend voor het eerst samen op vakantie. Ze wilde het voor beiden goed doen, maar haar kinderen zeurden constant om aandacht en de romantiek was ver te zoeken. Ze had het gevoel dat ze iedereen tekort deed, ook zichzelf. Na een wanhopig telefoontje met mij is ze met allemaal om de tafel gaan zitten en heeft ze haar hart gelucht. Ze heeft zonder verwijten verteld wat haar dwars zat. Hoe ze zich de vakantie eigenlijk had voorgesteld en haar gezin uitgelegd hoe ze haar daarin konden helpen. Hiermee werd de angel uit het conflict gehaald en was de vakantie gered.

*Tip* Hou een RondeTafelConferentie als je het gevoel hebt, dat je tussen twee vuren zit.

Idealiter is je partner op vakantie weer die leuke man/vrouw. Waar je goede gesprekken mee kunt voeren, die grapjes maakt, initiatief toont en vrolijk en opgewekt is. Jullie komen samen tot het lezen van een mooi boek, je geniet samen van een lekker glas wijn (of iets anders) en je laat de boel de boel om te kijken hoe de zon langzaam ondergaat. Je maakt veel foto’s om je te herinneren aan al dat moois, want je bent nog geen drie dagen thuis of de stress van alledag slaat weer toe. Het strakke regime is weer terug en het gevoel van ontspanning ben je alweer vergeten.

Wil je het vakantiegevoel langer vasthouden? Schrijf je dan in voor mijn workshop ‘Het hele jaar vakantie’.

Laat een bericht achter

Is jouw interesse gewekt en wil je mijn coaching?